Juhannus Nuuksiossa

Vuoden 2022 juhannuksesta vietettiin yksi yö telttaillen ja patikoiden Nuuksion kansallispuistossa. Nuuksio on meille pääkaupunkiseutulaisille erittäin vaivattomasti saavutettavissa oleva kansallispuisto ja valitettavasti sillä on omat lieveilmiönsä, erityisesti juhannuksena. Onneksi sää suosi ja ruoka maittoi!

Haukanholman telttailualue

Haukkalammen pysäköintialueelta on vain noin 10 minuutin kävely Haukanholman telttailualueelle ja siihen matkalle osuu jo Haukanpesän retkeilykeskus, josta löytyy kahvilaa, saunaa ja erilaisia vuokrattavia välineitä. Väkeä olikin torstaina aatonaaton iltana paikalla melko paljon, mutta onneksi aivan kaikki eivät lopulta jääneet yöksi. Oli ihmisiä normivaatteissa syömässä muun muassa mäkkärieväitä ja roskia jo vähän siellä sun täällä.

Telttailualue sijaitsee siis Haukkalammen rannalla ja alueelta löytyy sekä tulentekopaikka että keittokatos, kuten myös vessat. Maastopalovaroituksen aikaan, joka tälläkin kertaa oli voimassa, täällä voi käyttää hormillista keittokatosta. Eiköhän tulentekopaikalla ole nuoripariskunta sytyttelemässä nuotiota. Keräsin rohkeutta ja kävin jopa sanomassa heille, mutta eihän sillä mitään vaikutusta ollut. Ärsytti itseäni ihan tajuttomasti, niin käsittämätöntä piittaamattomuutta ja ylimielisyyttä! Ja tottakai yön pikkutunteina olin hereillä miettimässä, että mitä jos täällä nyt syttyisi maastopalo, kun ollaan telttailemassa. Ei kiva.

Retkieväinä oli tällä kertaa nuotiolle valmistettavat kasvisnyytit, jotka olin prepannut valmiiksi kotona. Niissä oli paprikaa, tomaattia ja halloumia sekä valmiiksi keitettyjä varhaisperunoita. Lisukkeena kanaa, jota söin vielä tuohon aikaan. Tällaisella yhden yön retkelle lähialueelle onkin helppo miettiä eväät, kun heti ekana iltana syö kaikki jääkaappia kaipaavat tuotteet.

Illan jatkuessa alkoi alkoholijuomien tölkit juhannuksen henkeen kuuluvasti sihahdella ja helähdellä vähän joka paikassa ja volyymit kohota samaa tahtia kuin promillet veressä. Ei ihan se, mitä luonnon ääressä olemiselta haen.

Punarinnan kierros

Möhkön iltalenkiksi kävelimme 2,4 kilometrin mittaisen Punarinnan kierroksen, jonka kokonaismatkaksi tuli hieman alle 3 kilometriä Haukanholman telttailualueelta lähdettäessä. Sen kiertäminen kesti reilut 40 minuuttia ja se on Nuuksion helpoin reitti.

Reitillä oli kivaa kallioista maisemaa ja vesialueita ihasteltavaksi sekä muutamat pitkospuut.

Meidän loppuilta sujui rauhallisesti teltassa lueskellen ja muiden örvellyksiä kuunnellessa. Onneksi korvatulpat on retkellä vakiovaruste.

Seuraavan aamuna ihanan aamupuuron jälkeen pääsin pulahtamaan laiturilta uimaan. Haukkalampi on sekin kallioiden ympäröimä melko syvä järvi. Vesi oli kylmää ja ah, niin virkistävää. Aamu-uinnille pääsee niin harvoin, että siinä on aina jotain extra spesiaalia ja siitä saa ihanan fiiliksen päivään! Kovin moni edellisillan juhlijoistakaan ei ollut onneksi vielä herännyt, joten pääsin hetkeksi nauttimaan rauhastakin.

Nahkiaispolku

Perjantaina aamutoimien jälkeen veimme kamat autolle ja lähdimme parkkipaikalta kiertämään lyhyen Nahkiaispolun. Polulla pääsee vaativassa maastossa tutustumaan ennallistamiseen. Reitin pituus on vain 2 kilometriä ja siihen meni meiltä aikaa puolisen tuntia.

Molemmat näistä ympyräreiteistä on tosi kivoja varmasti myös lasten kanssa kierrettäväksi.

Sellainen juhannus. En ehkä toista kertaa lähtisi Nuuksioon telttailemaan, paitsi jos joku osaa nyt kertoa, että jossain päin puistoa olisi ihanan rauhallista ja hiljaista?

Ethän sinä ole perseilijä, joka tekee tulet luontoon maastopalovaroituksen aikana?

Jätä kommentti

Lisää luettavaa:

A WordPress.com Website.