Huippujen kierros – Kolin kansallispuisto

Huippujen kierros Kolin kansallispuistossa

Kolin päiväreitit sykähdyttävät monipuolisuudellaan ja käsittämättömillä maisemillaan. Hiljaiseen luonnon rauhasta nauttimiseen helppo Huippujen kierros ei ehkä ole se parhain vaihtoehto, mutta upean kansallismaiseman ihastelu on melkein pakko tehdä kun Kolin kansallispuistoon pääsee.

Kolin kansallispuistossa vierailu on ollut pitkään haaveissa sen sykähdyttävien maisemien, upeiden vaarojen ja sinisenä hohtavan Pielisen vuoksi ja myös siksi, että Itä-Suomi on itselleni vähemmän koluttua aluetta. Helatorstain suoman pitkän viikonlopun turvin, ehdimme ystäväni Aliisan kanssa käydä neljässä päivässä neljällä eri kohteella.

Kolin kansallispuiston maisemia ei syyttä kehuta Suomen kauneimmiksi. Sadat tuhannet turistit käyvät täällä vuosittain ihastelemassa Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa. Sivistyin itsekin tällä reissulla, kun kuulin, että Suomessa on yhteensä 27 kansallismaisemaa, jotka on valittu kuvaamaan Suomen maiseman erityispiirteitä. Kohteita löytyy laidasta laitaan, eivätkä ne ole pelkkiä luontokohteita. Veikkaan, että moni muukin on luullut Kolin olevan the one and only kansallismaisema, mutta näin ei tosiaan ole. Jos kansallispuistot alkaa olla kierrettynä, niin kansallismaisemien ihastelusta saakin kivan uuden bucket listin!

Ukko-Kolin nousussa

Huippujen kierros

Huippujen kierros on Kolin tunnetuin reitti ja sieltä avautuvat maisemat ne kuvatuimmat. Tähän klassikkokierrokseen sisältyy kaikki Kolin korkeimmat huiput: Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli.

Aliisa, Laura ja Möhkö Ukko-Kolin huipulla

Kierros on pituudeltaan vain 1,4 kilometriä ja melko helposti saavutettavissa. Jos reitille lähtee Sokos Hotel Kolin pihasta on reitin alussa vain lyhyt jyrkähkö porrasnousu ja tämän jälkeen pidempiä nousuja tai laskuja ei juuri ole. Toki reitti on melko kivikkoista ja kulkee paikoin silokallioilla, eli tarkkana täällä saa olla. Jostain luin, että lyhyen porrasosuuden voisi kiertää lastenvaunuilla, mutta en itse kyllä lähtisi reitille vaunujen kanssa, oli siinä sen verran kapuilemista ja kivikkoa. Ainakin voisin kuvitella, että nautinto siitä on kaukana. On kuitenkin mukava, että esteetönkin kulkureitti täältä löytyy!

Möhkö-staffi on reipas retkeilijä

Lyhyen reitin ja maisemien ihastelun lomaan olisi näppärä yhdistää vielä vierailu hotellin vieressä sijaitsevaan Luontokeskus Ukkoon, joka on käyntimme aikaan valitettavasti suljettuna.

Me lähdemme Huippujen kierrosta kohti suoraan majoituspaikkamme Kolin Keitaan eli Mattilan tilan pihasta, joka on myös osa Kasken kierrosta. Näin matkaa koko lenkille kertyy yhteensä 5 kilometriä ja aikaa meillä kuluu kaksi tuntia. Kolin Keidas sijaitsee melko alhaalla verrattuna esimerkiksi hotellin lähtöpisteeseen, mistä syystä noin puolet matkasta onkin pelkkää pitkää, jyrkkää, loputonta nousua. Takaisin laskeutumista ei helpota se, että olemme Aliisan kanssa molemmat polvivaivaisia ja nimenomaan alastulo on polville kivuliaampaa.

Vaaralanahon tulipaikka Kasken Kierroksella
Vaaralanahon nuotiopaikka matkalla Mattilan tilalta Huippujen kierrokselle
Akka-Kolin alttarin vihkimispaikka
Akka-Kolin laelta löytyy alttari, joka on nykyään suosittu vihkimispaikka.

Reitin helppouden ja saavutettavuuden vuoksi, huippujen kierros on ajoittain melko ruuhkautunut ja kuulemma parhaille kuvauspaikoille saa tiettyinä aikoina jonotella vuoroaan. Hotellin välittömästä läheisyydestä lähtevä reitti ei ehkä ole se luonnonmukaisin ja retkeilymäisin, mutta tietenkin on mahtavaa, että tämä upea maisema on tuotu lähelle isompia ihmismassoja. Käyntimme aikaan toukokuussa reitillä on kyllä paljon muitakin ihmisiä, mutta ei häiritsevällä tavalla.

Kolin päiväreitit ja Ukko-Kolilta avautuma maisema Pieliselle

Myöhemmin visiitillämme opimme mukavalta Kolin mökkiläiseltä, että Ukko-Kolin korkeus on helppo pitää mielessä muistisäännön avulla. Ukko-Kolin korkeus on siis 3+4=7 eli 347 m merenpinnan yläpuolella. Se on Etelä-Suomen korkein kohta. Akka-Koli ja Paha-Koli eivät kuitenkaan häviä Ukolle korkeudessa kuin muutamia metrejä.Möhkö-staffi Ukko-Kolin huipulla

Huipuilla on nähtävissä upeaa jääkauden muovaamaa silokalliota sekä kaunista, auringossa hohtavaa valkoista kvartsiittia.

Maisema Pieliselle Paha-Kolilta
Maisema Pieliselle Paha-Kolilta

Retkiäni jo hetken seuranneet lukijat miettivät jo tässä kohtaa, että mitä on tapahtunut, missä eväät? Niinpä. Tarkoituksenammehan oli testata upouutta halsteria nuotiolla ja valmistaa herkullisia quesadilloja, mutta metsäpalovaroitus tekikin meille tepposet. Ei ollut käynyt pienessä mielessäkään, että toukokuussa olisi varoitus voimassa, mutta vaikka kevät olikin kylmä ja kolea, niin myös vähäsateinen. Siksipä kävelimme kiltisti takaisin Kolin Keitaalle tekemään ruokaa trangialla.

Selfie huippujen kierrokselta

Upeat maisemat ja lyhyen, mutta haastavan reitin tarjoili Huippujen kierros. Kirjoittelen vielä vaelluksista Mäkrällä ja Ryläyksellä sekä käynnistä Pirunkirkolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

2 vastausta artikkeliin “Huippujen kierros – Kolin kansallispuisto”

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

  Koli on kieltämättä kaunis paikka. Oma suosikkini siellä on Mäkrän kierto, joka sekin on melko lyhyt reitti ja pitää sisällään myös nuo kuuluisimmat huiput. Sillä reitillä pääsee kuitenkin kävelemään selvästi enemmän rauhassa kuin Huippujen kierroksella.

  Tykkää

  1. sielunruokaa avatar
   sielunruokaa

   Koli on upea ❤ Me käytiin myös kävelemässä Mäkrän kierto osittain ja Ryläyksellä, joista kirjoittelenkin vielä ja tykkäsin niistä kyllä enemmän kuin tuosta Huippujen kierroksesta. Mutta pakkohan siinä on melkein käydä kansallismaisema tsekkaamassa 🙂

   Tykkää

Lisää luettavaa:

A WordPress.com Website.