AIRBNB-majoittaminen – aloittaminen ja vinkit

Miten aloitin Airbnb-vuokrauksen, paljonko yksiön kalustaminen maksoi ja onko koko touhussa ylipäätään ollut mitään järkeä? Tästä eepoksesta löydät vastaukset kaikkiin kysymyksiin!

Aloitin Airbnb-majoittamisen syyskuussa 2023. Keskiarvo tulo kuukaudessa toukokuun loppuun mennessä on ollut 1106€. Tämä on noin 330€ enemmän per kuukausi, kuin mitä asunnosta saisi vuokraa pitkäaikaismarkkinalla. Ja huom! Kesäsesonki on vasta aluillaan! Kesäkuu näyttää keskiarvokuukauteen verrattuna yli 40% paremmalta.

Tässä esimerkillinen älä-käytä-kieltolauseita ohjeistus

Minua on jo kauan kiinnostanut Airbnb-majoittaminen ja olen yrittänyt saada poikaystävääni suostumaan oman kotimme lyhytaikaiseen vuokraukseen reissujemme ajaksi.

Voisin veikata, että helposti 3 kuukautta vuodesta asuntomme on tyhjillään. Minua on aina houkuttanut, että omia reissujaan voisi ikään kuin rahoittaa Airbnb-majoittamisella, joka tietysti voisi auttaa myös siinä, että niitä voisi tehdä jopa vielä useammin.

Kun toistuvista suostutteluista huolimatta, en ole Villeä saanut suostumaan oman kotimme vuokraamiseen, oli oikeastaan kiva, kun sijoitusasuntoni Tikkurilassa ei mennytkään pitkäaikaiseen vuokraukseen viime kesän lopulla ja sain laittaa sen Airbnb:hen.

Airbnb-majoittamisen aloittaminen

Olin tietysti aluksi harmissani, kun pitkäaikainen vuokralaiseni Tikkurilan yksiössä ilmoitti saaneensa opiskelupaikan pohjoisesta ja joutuvansa muuttamaan. Vuokramarkkina kesän lopussa 2023 ei ollut erityisen otollinen ja Tikkurilaan on viime vuosina rakennettu valtavasti uusia pieniä asuntoja. Laitoin kuitenkin aluksi normaalit vuokrailmoitukset asunnosta ja samalla kun kiinnostus asunnosta oli hyvin hyvin pientä, tuumailin Airbnb-majoittamisen järkevyyttä.

Ruokapöytä

Aloitin kaivamalla kirjahyllystä joululahjaksi saamani Joonatan Voltin Airbnb – ansaitse asunnollasi -kirjan. Olin toki käyttänyt itse Airbnb:tä useamman kerran reissujen aikana, joten pääpiirteittäin homma oli tuttua. Lyhytaikaismajoituksesta oli jonkun verran kokemusta Hannunluhdan lomamökkien kautta, mutta niiden vuokrauksen on hoitanut pääasiassa siskoni ja aina Bookingin kautta. Kirjaa selailin aina tiettyjä aihepiirejä miettiessäni ja siitä oli iso apu!

Kävin elokuussa myös Katja Meriläisen ja Sari Kangasojan järjestämässä Majoita Oikein -koulutuksessa, josta sain aivan valtavan tietomäärän ja parhaat vinkit esimerkiksi hinnoitteluun. Pakettiin kuului myös Airbnb Master Class, jota Katja vetää edelleenkin ja en voi kuin lämpimästi suositella sitä! Koulutus oli pieni rahallinen panostus aiheeseen ja koen, että se on maksanut itsensä nopeasti takaisin.

Airbnb vai Booking?

Itselleni valinta Airbnb:n ja Bookingin välillä oli helppo ja selkeä. Ensinnäkin koen henkilökohtaisesti Airbnb:n modernimmaksi palveluntarjoajaksi ja itsekin käytän sitä mieluummin. Lisäksi tykkään, että voin Airbnb:n kautta vaikuttaa paljonkin siihen millaisia majoittujia minulle saapuu. Voin esim. vaatia majoittujalta hyviä aiempia arvosteluja tai ylipäätään yhteydenoton ja pienen selonteon heidän majoitustarpeesta, jonka perusteella voin päättää vuokraanko heille asuntoni.

Airbnb tarjoaa myös melko kattavan AirCover -vakuutuksen, jota olen itseasiassa päässyt jo testaamaan ja ollut siihen varsin tyytyväinen.

Moni päättyy käyttämään myös molempia alustoja ja erityisesti hiljaisen kysynnän aikaan se onkin varmasti järkevää, vaikka hieman kalenterinhallintaan paneutumista se toki vaatii. Itse olen lyhyen majoittajantaipaleeni aikana pärjännyt Airbnb:llä, mutta nyt kun siihen on ehtinyt paremmin tutustua ja opetella sen saloja, voisi Bookingin ottaminen tähän rinnalle ollakin viisasta.

Studio Tiksin keittiö ja ruokapöytä

YKsiön kalustaminen Airbnb:hin

Ajattelin aluksi optimistisesti, että tässä menee maksimissaan viikko niin mulla on ilmoitus auki Airbnb:ssä ja homma rullaa. Nooo, hommaa oli sitten kuitenkin hieman enemmän ja koska halusin ilmoituksestani heti priiman, niin koko prosessiin meni lopulta aikalailla kuukauden päivät.

Yksiö oli ollut pitkäaikaisvuokralla, joten kalustamisen kanssa lähdettiin liikkeelle nollasta. Olin tutkinut alueen Airbnb-tarjontaa ja halusin ehdottomasti erottua siitä tylsään harmaasta massasta, joka siellä oli valloillaan. Halusin myös kalustaa ja sisustaa asunnon mahdollisimman pitkälti kierrätystavaroilla. Tämä oli varmasti yksi syy minkä takia kalustamiseen meni hieman odotettua pidempi aika: kaikki tarvittava ei aina löydy käytettynä välittömästi. Erityisesti parhaat diilit tehdään pitkäjänteisellä bongauksella, johon tämä projekti ei tokikaan antanut hirveästi mahdollisuuksia.

Aikataulu ja vaatimus asunnon jonkun asteisesta viihtyvyydestä nosti kyllä hieman kuluja. Mutta olipa ihana päästä sisustamaan asuntoa ihan nollasta alkaen ja ”luvan kanssa” sillä itselleni en juurikaan salli sisustukseen panostamista tai ylipäätään ”turhan” tavaran ostamista.

Aloitin kalustamisen tietenkin kirpparikierroksilla. En vielä ollut tarkemmin ajatellut millaista sisustusta lähtisin toteuttamaan, vaan se muotoutui pitkälti sitä mukaa, kun tein mielenkiintoisia löytöjä, joista tykkäsin.

Parveke

Halusin panostaa parvekkeen viihtyisyyteen hieman ekstraa sillä pienessä yksiössä koen, että sillä on oikeasti iso rooli. Ainakin kesäisin se lisää asuntoon käytännössä olohuoneen ja tässäkin asunnossa se on oikeinkin kivan kokoinen.

Airbnb-asunnon parveke

Melkein ensimmäisenä löysin Kierrätyskeskukselta ihanat elämää nähneet rottinkituolit, jotka maksoivat 20€ / kpl ja olivat täydellinen parvekkeen sisustuksen kulmakivi. Tuolit eivät tietenkään mahtuneet autooni joten varasin ne. Kun iltapäivällä palasin hakemaan niitä vuokrapakun kanssa, oli keskuksella työskentelevän miehen reaktio paluuseeni aivan ihanan aidon yllättynyt, ”sä palasit hakemaan ne”! Hän tuli aivan innoissaan auttamaan tuolien lastauksessa. Ihana kohtaaminen vielä kaupan päälle!

Tuolien kaveriksi löytyi Torista pieni rottinkinen pöytä 15€. Isot tekokasvit ja pallovalot olivat projektiin palkatun äitini löytöjä ja matot, viltit sekä sisustustyynyt hänen varastoistaan. Ihanan kukkapöydän isä teki minulle toiveestani ja siitä tuli täydellinen. Tikkaat toin omasta asunnosta ja ne on aikoinaan minulle tehnyt siskon mies, kotoa löytyivät myös ylimääräiset lyhdyt. Parvekkeelle on uutena hankittu vain kultaköynnös-tekokasvi sekä tuolien päälle tekotaljat.

Parvekkeen kalustus ja sisustus 118€.

Makuuhuone

Muistutan vielä tässä vaiheessa, että asunto on siis 27 m2 yksiö, joten voi olla hieman liioiteltua puhua makuuhuoneesta, olohuoneesta ja vielä keittiöstäkin erikseen, mutta ehkä kalustus ja sisustus on kuitenkin helpompi hahmottaa näin.

Tähän tilaan tein ylivoimaisesti eniten ostoksia uutena, ja vielä isoja sellaisia, joten rahaa sai palamaan helposti. Koin, että sänky on sen verran tärkeä asia mukavassa majoittumisessa, että halusin ostaa sen uutena. Sen lisäksi yllättävän suuret summat rahaa sai uppoamaan peittoihin, tyynyihin ja lakanoihin (155€). Yksiössäni voi majoittua max. 2 ihmistä ja ostin lakanoita 4 settiä. Sängyn ja lakanat ostin JYSKistä (n. 100€) ja tyynyt ja peitot IKEAsta (155€). Halusin ehdottomasti tuplatyynyt ja isot lisätyynyt löytyivätkin taas äitin varastoista. Sänky ja sängynpääty olivat JYSKin valikoiman halvimpia ja maksoivat yhteensä 586€.

Sängyn päälle SPR Kontista löytyneet käytetyt koristetyynyt (10€) olivat yksi iso osa koko asunnon värimaailman päättämistä. Mielestäni vihreä värimaailma yhdistettynä luontoteemaan korostaa kivasti myös omia ekologisia arvojani 🙂

Yöpöytinä toimivat kivat puuneliöt löysin lapsuudenkotini varastoista tyhjän panttina. Tykkäsin todella, että sain ne käyttöön! Yövalot ovat alunperin IKEAsta, mutta ne löytyivät Kierrätyskeskukselta ja maksoivat yhteensä 20€. Olin super iloinen tästäkin löydöstä sillä harvoin löytää kahta samanlaista lamppua!

Makuuhuoneen kalustus ja sisustus 926€.

Näkymä Airbnb yksiöön

Olohuone

Olohuoneeseen tarvittiin tietenkin televisio ja hetken käytettyjen tarjontaa seurattuani, päädyin ostamaan sen uutena. Televisio maksoi 379€. Matto ja valkoiset verhot on äidin varastoista.

Etsin pitkään Torista jonkunlaista IKEAn Nordli lipastoa televisiotasoksi. Ajattelin, että lipasto toisi kivasti säilytystilaa vaatteille. Pyyntihinnat käytettynä tästä lipastosta olivat todella kovia, mutta lopulta vastaan tuli yksilö, josta maksoin vain 30€! Kyseinen lipasto maksaa uutena 450€.

Halusin kämppään pienen työpisteen ja työpöytä siihen löytyi myös Torista 35€ hintaan.

Olohuoneen kalustus 444€.

Työpiste Airbnb-asunnossa

Keittiö

Keittiön astiat ja aterimet ovat pitkälti äidiltäni tarpeettomina lainaan saadut 💖 Keittiötarvikkeita ostin Tokmannilta 40€ ja SPR Kontista 61€.

Kallein hankinta keittiöön oli ruokapöytä uutena JYSKistä hintaan 110€. Kaksi ruokapöydän tuolia sain äidiltä ja kaksi ostin Torista yhteensä 40€.

Keittiön kalustus ja sisustus 282€.

Yksiön keittiö

Kylpyhuone ja muut

Kylppäriin tarvittiin tietenkin pesukone, joka maksoi uutena 409€. Sopivaa käytettyä ei sattunut vastaan tällä aikataululla. Pyyhkeitä ostin 90€ JYSKistä.

Muihin kuluihin tuli vielä uutena ostettu varsi-imuri 299€, siivoustarvikkeet 103€ sekä erinäisiä pieniä sisustustavaroita 136€

Airbnb asunnon kylpyhuone

Yksiön kalustamisen investointi

Kokonaisuudessaan yksiön kalustaminen kustansi 2900€.

Halusin panostaa asunnon viihtyisyyteen. Hieman vähemmällä laittamisella olisi varmasti päässyt halvemmalla, toki sain paljon paljon asioita myös täysin ilmaiseksi.

Kalleimmista uutena ostetuista hankinnoista (eli sänky, pyykinpesukone, imuri, ruokapöytä ja televisio) tuli kustannuksia jo hieman alle 1800€.

Studio Tiksin petaus

Airbnb strategia

Kun kalustus oli valmiina, yrittäjäystäväni stailisti ja valokuvaaja Niina Tenhunen kävi ottamassa lopputuloksesta ihanat kuvat, jotka tässäkin postauksessa esillä. Ammattimaisilla kuvilla erottuu kyllä isosta osasta Airbnb-kohteita! Taas mielestäni tärkeä panostus.

Master Class -koulutuksesta oppineena ja itseni tuntien, en ollut valmis yhden yön majoituksiin ja jatkuvaan siivous- ja pyykkäysrumbaan. Tottakai, kun avasin kohteen oli tärkeää saada nopeasti hyviä arvosteluita, joten alussa sallin myös yhden yön varaukset. Nykyään asetan kalenterin varattavuuden erilaisia ehtoja majoittumisen pituudella. Mitä kauempana tulevaisuudessa päivät on, sitä pidempi on vähimmäiskesto joksi kohteeni voi vuokrata.

Tässä strategiassa, ja muutenkin, on tärkeää asettaa myös erilaisia alennuksia majoittumisen pituudesta riippuen. Jos ajatellaan esimerkiksi, että joku haluaisi vuokrata kohteeni kokonaiseksi kuukaudeksi (näitä on ollut muutamia ja ne ovat ihania! 😍) ja normaali yöhintani on varaajalle esimerkiksi 80€. Näin ollen kuukauden majoittumisen hinnaksi tulisi 2400 €. Herraie! Kuvassa näkyy todellisuus alennusten kanssa, lähtöhinta näyttää olevan vielä kovempi.

Matkan varrella itselleni on ollut tärkeää löytää apuhost, joka voi toisinaan siivota asuntoa, kun itse olen estynyt (esim. tammikuussa kun olin viisi viikkoa Pyhällä). Tähän onkin löytynyt ihana tyyppi! Koska kohteeni on sen verran pieni ja edullinen, niin yhden yön majoittumisen hoitoja ei kyllä voi ulkoistaa, vasta kahden-kolmen yön varauksissa tämä on järkevää ja tietenkin se syö tuloja rajusti. Mutta on ollut kyllä kiva päästä työllistämään tällä tavalla! Ja jos vaihtoehto on, että asunto on tyhjillään tai että siitä jää vähän vähemmän, niin valitsen jälkimmäisen.

AirCover kokemus

Valitettavan varhaisessa vaiheessa Airbnb taivaltani, jouduin tutustumaan myös heidän korvauskäytänteisiinsä. Lokakuussa majoitin pariskunnan viikoksi ja heidän yöpymisensä jälkeen huomasin asunnossa muutaman vaurion.

Ensinnäkin keittiön tasoon oli tullut ikävä jälki ja pinnoite mennyt rikki, niin että luulen sen ottavan aika pian kosteutta ja turpoavan. Lisäksi sängystä oli mennyt rikki yksi puupiena ja se harmitti ihan hirveästi sillä olin ostanut sängyn juuri elokuussa!

Majoittuja tietenkin kielsi kaiken, joten asiani siirtyi AirCoverille. Olin ladannut sovellukseen kuitin sängystä sekä kustannusarvion uudesta keittiön tasosta sekä tason vaihdosta. En ajatellut hetkeäkään, että saisin näistä täyttä korvausta. Kokonaan uusi sänky päätyineen maksoi siis sen 586 €. Tästä päädyn osuus oli muistini mukaan 140 €, siinähän ei mitään vikaa ollutkaan. Taso ja asennus olisi maksanut 254€.

Studio Tiksin näkymää kalustettuna ja sisustettuna

Juttelin useaan otteeseen Airbnb robotin kanssa (siltä se ainakin tuntui). Kankeat, ylimielistelevät viestit, jatkuva anteeksipyyntely ja kiittely kärsivällisyydestä oli ainoa mitä kahteen viikkoon tapahtui. Ei kyselty lisätietoja tai kommentoitu mitään, muuta kuin pyydettiin vielä odottamaan ja että työskenneltiin ahkerasti asiani parissa.

Sitten tuli päätös ja minulle hyvitettiin 949,60 €! 🤯 Tuo summa oli paljon enemmän kuin mitä uusi sänky, uusi taso ja sen asennus olisi maksanut. Lisäksi en tietenkään korjannut tasoa heti, koska vaurio oli niin pieni eikä se ole hirveästi lähtenyt vielä turpoamaan yli puolen vuoden jälkeen. Sängyn pohjan korjasin lattaraudalla itse ja sain vielä JYSKiltä lisäosaksi ilmaiseksi uuden puuriman.

Ihan ok kokemus Airbnb-vakuutuksesta. En tiedä onko Bookingissa näin toimivaa palvelua?

Airbnb tulot

Kaikkia eniten kutkuttava kysymys: paljonko on tullut rahulia?

Majoittamista toukokuun loppuun mennessä on kertynyt 9 kuukautta. Keskiarvo kk-tulo on ollut 1106€, joka on tosiaan n. 330€ enemmän per kuukausi, kuin mitä asunnosta saisi vuokraa pitkäaikaismarkkinalla.

Alkuinvestointi oli 2900€ ja kuluja on vastikkeiden, veden ja sähkön lisäksi myös kulutustavaroista. Tulot kokonaisuudessaan tähän mennessä n. 10 000€. Jos kuluihin ei huomioi yhtiölainan pääomavastiketta on viivan alle jäänyt tästä hieman alle puolet. Yhtiölaina huomioiden homma onkin sitten vähän eri… 😅

Kesäsesonki on tosiaan vasta aluillaan ja siitä on kovat odotukset! Kesäkuu näyttää jo ennätyslukemia n. 1600€ tällä hetkellä ja se tulee varmasti tuosta vielä hieman nousemaan.

Ehkä summa summarum, niin yksiö Tikkurilassa nyt ei mikään hervoton rahantekomasiina kuitenkaan ole.

Fiilikset AirBnB-majoittamisesta

3 kvartaalin Airbnb-majoittamisen jälkeen fiilis majoittamisesta on rajusti plussan puolella!

Aluksi oli oikein mukavaa tehdä kaiken päätetyöskentelyn ohessa fyysistä työtä siivoamisen merkeissä, mutta tässä vaiheessa alan olla siihen melko kypsä. Omakaan koti ei pysy siistinä, se ei todella ole homma mistä nautin. Tästä syystä olisi ihana saada vieläkin pidempiaikaisia, muutaman kuukauden mittaisia varauksia.

Kämpän kalustaminen ja laittaminen oli mielestäni todella mukavaa ja lopputulos omasta mielestäni varsin onnistunut ja nyt kun se kovin homma on tehty, niin sitä olisi kiva jatkaa. Taloyhtiöni asenneilmapiiri lyhytaikaisvuokraukseen on kuitenkin sen verran tympeä, että siitäkin syystä muutamien kuukausien varaukset houkuttelevat.

Majoittujien kanssa kommunikointi ja ns. asiakaspalvelutehtävät on olleet myös pääosin tosi mukavia ja tietenkin lähes 100 % tyytyväisyys lämmittää myös mieltä kovasti! Ehkä kuitenkin ennemmin kohteiden hallinnointi ja kommunikointi olisi sitä omaa juttua ja siivouksen ulkoistus olisi mahtavaa! 😎

Jos oot kiinnostunut Airbnb-majoittamisesta, niin sparrailen aiheesta mieluusti! Voit hyödyntää majoittamisen aloittaessasi TÄTÄ KUTSULINKKIÄ niin saat sieltä pienehkön bonarin ja mä saan vähän isomman siitä hyvästä, että värväsin sut.

Kiitos, jos jaksoit lukea romaanini tänne saakka!

Mikä unohtui kertoa? Kommentoi ja kysy!

Jätä kommentti

Lisää luettavaa:

A WordPress.com Website.