Pyhän ravintolat

Alkuvuoden kuukauden oleilu Pyhällä etätyön merkeissä mahdollisti kokolailla kaikkien Pyhän ruokapaikkojen testaamisen. Ruokailemassa tuli käytyä niin nopealla lounaalla kuin pidemmillä illallisillakin. Tässä kirjoituksessa esittelen lyhyesti 10 Pyhän ruokapaikkaa sekä yhden latukahvilan. Olin itse lopulta positiivisesti yllättynyt tarjonnan monipuolisuudesta ja laadukkuudesta.

Päätin laittaa ravintolat mielivaltaisesti TOP-järjestykseen, vaikka se olikin melko haastavaa, kun ravintolat olivat niin erilaisia. Listan alapäässä olevat paikat eivät todellakaan ole huonoja, mutta järjestyksessä ne nyt ovat.

Fine-dining illallisella Ravintola Aihkissa Pyhällä
Ravintola Aihki

1. Ravintola Tsokka

Pyhätunturin huipulla sijaitseva Ravintola Tsokka voittaa kaikki kilpailijansa mielettömillä maisemilla. Toki miinuksena se, että ravintola ei ole erityisen helposti saavutettavissa, sillä Pyhän huipulle ei mene tietä. Tsokassa järjestetään rinneravintolameiningin lisäksi myös revontuli-illallisia, joihin kuljetus tapahtuu rinnekoneen eli tuttavallisemmin kissan kyydissä. Kui siistii!

Oli pienehkö pettymys, kun iltamäen aikaan perjantaina Tsokka ei ollutkaan enää auki, mutta onneksi toisena laskupäivänä päästiin tänne nautiskelemaan! Söin herkullisen uuniperunan savulohitäytteellä, joka kustansi 13€. Ville söi lihapullat perunamuusilla, joka taisi olla jonkinlainen vaihtuva erikoisuus. Lisäksi jaoimme vohvelin hillolla ja kermavaahdolla 8,50€.

Tsokan ykköspaikan takasi mutkaton ja maistuva menu, jonka kulmakivenä uuniperunoiden ja vohvelien ohella olivat heti valmiit keitot.

Pyhätunturin huipulla olevan Ravintola Tsokkan ruokia: uuniperuna, lihapullat ja vohveli.

2. Café Kairan Latukahvila

Café Kairan latukahvila sijaitsee Pyhäjärven kylässä hiihtolatujen varrella ja on myös autolla saavutettavissa. Kävin täällä ainakin kolme kertaa hiihtolenkillä. Kahvilan sympaattinen emäntä oli joka kerta valmis juttutuokioon ja päästi meidät tutustumaan myös pihasta löytyviin upeisiin lumi-igluihin.

Kaikki kahvilan tuotteet on itse leivottuja. En ole koskaan maistanut missään yhtä hyvää porkkanakakkua kuin täällä! Ja syön sen melkein aina jos leivonnaisia pitää valita. Yhdellä kerralla kuulin saksalaisten turistien kyselevän reseptistä ja sen ei-niin-salainen ainesosa oli paikalliselta tilalta tuleva nauris! Lisäksi yhtenä kertana reseptiä oli muokattu inkiväärillä, joka toi siihen aika kivan raikkaan maun.

Hinnat piirailla ja leivoksilla eivät (täälläkään) ole erityisen edullisia vaan aikalailla Helsingin hinnoissa liikutaan.

Kairan latukahvilan herkkuja: porkkanakakkua ja rahkapulla lakkahillolla.

3. Calle-Talo

Myös Calle-Talossa tuli käytyä kolme kertaa nauttimassa pubiruoasta ja pubitunnelmasta. Hämyinen ja pieni ravintola sijaitsee puolessa välissä Pyhän etelärinteitä ja on helposti saavutettavissa lasketteluvälineiden lisäksi myös autolla.

Ensimmäisellä kerralla taisin olla niin nälkäinen, etten huomannut listan kasvisvaihtoehtoa ja vähän harmissani valitsin kanansiivet. En ollut harmissani ruoan syömisen jälkeen, sillä siivet olivat taivaalliset ja aivan mieletön itsetehty sinihomejuustodippi kruunasi ruoan. Ei sekään harmittanut, että 8 kpl sijasta siipiä taisi olla ainakin 10. Myöhemmin äidin kanssa tulimme tänne ratkomaan maanantaista murhamysteeriä ja kyytipojaksi otettiin siipisetti ja äitikin oli ruoasta aivan haltioissaan! Murhamysteeri oli hauska pubivisa illanviete, suosittelen! 8 kpl siipiä maksoi 10,40€.

Ja löytyihän listalta se kasvisvaihtoehtokin, kun vain otti silmän käteen. Burgereihin oli nimittäin tarjolla myös kasvispihvi – beyond meatin tapainen, hyvin lihankaltainen ja maittava pihvi. Burgerit maistui ja maksoi 11,20€.

Calle-talon herkulliset wingssit ja mieletön sinihomejuustokastike, jossa ihania juustokokkareita

4. Ravintola Aihki

Ravintola Aihki on Pyhän fine-dining ravintola numero 1 ja luultavasti myös ainoa laatuaan. Ravintola sijaitsee Pyhäjärven rannalla muutaman kilometrin päässä keskustasta. Autottomille järjestetään kyyditystä 20€ hintaan, joka on oiva valinta myös viinipakettia ajatellen.

Aihki on avoinna vain iltaisin ennakkovarauksella. Tarjolla on 5 ruokalajin maistelumenu (hintaan 82€) ja siihen valikoitu viinipaketti (58€). Erikoisruokavaliot huomioidaan, mutta ne täytyy etukäteen ilmoittaa. Laitan varauksen yhteyteen olevani pescovegetaristi ja saan ravintolalta myös kuittauksen ennen illallista, että tämä on huomioitu.

Onnekseni menu on tällä kerralla hyvin kalapainotteinen. Syömme alkupaloina muun muassa herkullista siikaa ja kuhaa. Mietin jo etukäteen, että on erikoista jos ei pääruokana ole poroa ja poroahan sieltä tulee. Minun pääruokaan on vaihdettu poron tilalle lohi ja toki myös kastike hieman kevyempään, mutta silti koen sen jäävän vähän puolitiehen.

Kaiken kaikkiaan aivan upea illallinen, erinomainen palvelu ja tyylikkäät, maistuvat annokset. Olin positiivisesti yllättynyt, että näin hieno ravintola Pyhältäkin löytyy. Itse ravintolan sisustus ja erityisesti sen löytäminen jätti hieman toivomisen varaa. Edes kyseisen rakennuksen seinällä ei missään lukenut ravintolan nimeä.

5. Neidon Sydän

Katselin useana päivänä Neidon Sydämen lounaskeittolistaa, pettyen aina sen lihapitoisuuteen. Päädyimme tänne lopulta illalliselle äitini kanssa, kun yhtenä iltana lähdimme ulos syömään ja kahdessa paikassa meidät käännytettiin ovelta täynnä olemisen vuoksi! Eipä käynyt mielessä, että kun kaikki jatkuvasti jauhoivat tammikuussa miten nyt on off-sesonki, että ravintolat olisivat täynnä.

Neidon Sydämen valaistut menut

Paikka oli viehättänyt minua jo etukäteen tyylillään, joten olin kovasti mielissäni, että tänne lopulta päädyttiin. Illallislistassa oli onneksi hyviä kasvisvaihtoehtoja. Lista itsessäänkin oli upea, kun siihen avatessa syttyi valot. Myös palvelu oli erinomaista ja mukavaa.

Söimme alkuun tapas-lautasen (18€). Pääruoaksi äiti valitsi hirven paistia Shepherd’s pie tyyliin (22€) ja minä söin tofua avokado-tomaattisalsalla (19,50€). Neidon Sydämessä on myös hyvä viinivalikoima ja otimmekin molemmat lasilliset. Aivan hurmaava pieni paikka!

Neidon Sydämen ruoat tarjoiltiin hauskoista pienistä kipoista ja tarjottimien päältä

6. Mokkatupa

Mokkatupaan rakastuttiin osittain aivan ihanan yrittäjäpariskunnan ansiosta. Monessakin paikassa Pyhällä, niin ravintoloissa kuin muissakin kohtaamisissa, pääsi tapaamaan niin välittömiä ja mukavia yrittäjiä, että heitä oli kyllä ilo tukea. Myös Mokkatupa sijaitsee Pyhäjärven rannalla, hieman kauempana Pyhän keskustasta.

Käytiin Mokkatuvalla ensimmäistä kertaa heidän koko kansan pidoissaan eli illallisella herkkubuffetissa. Ruoat olivat maittavia ja niitä oli moneen makuun. Ehkä olisimme kuitenkin toivoneet hieman yksityisyyttä, kun meidät istutettiin keskelle 12 henkilön pöytää. Buffetin hinta ja myös sen teema vaihtelee, muistaakseni maksoimme 25€ / hlö.

Mokkatuvassa oli visiittimme aikaan vielä saatavilla lounas kokeiluhintaan 10€ (tällä hetkellä näyttäisi olevan 13€) ja se oli varmasti Pyhän edullisin lounas. Käytiin lounaalla täällä kolme kertaa. Ihanat yrittäjät valmistivat minulle erikseen kasvisversion, jos minulle ei löytynyt pöydästä sopivaa ruokaa. Lounaalla oli siis vain yksi vaihtoehto ja se oli usein liha. Mokkatuvalta mukaan tarttui joka kerta myös joko herkullinen leipä tai leivonnainen. Meidän elämien parhaat laskiaispullat syötiin Mokkatuvalla, aijjettä!

7. Camp Kitchen & Bar

Eräänä päivänä lähdin etsiskelemään etätöihin soveltuvaa paikkaa ja päädyin Camp Kitcheniin. Kysyn tiskiltä saako teille tulla/jäädä tekemään töitä ja tarjoilija katsoo minua kysyvästi ja toteaa, että ”eiköhän”. Erikoinen vastaus, sillä moni paikallinen on sanonut täällä olevan paljon etäilijöitä. Ehkä he pysyvät kaikki omissa koloissaan? Ravintolasta löytyy kuitenkin hyviä paikkoja, jossa penkkirivissä on pistorasioita, mutta wifi toki pätkii joka toinen minuutti niin, että vaihdan lopulta kännykkäni nettiin.

Paikka on valtava! Ja käyntini aikaan toki valitettavan hiljainen. Camp Kitchen & Bar sijaitsee Pyhän hotellin tiloissa, etelärinteiden puolivälissä. Ikkunoista avautuvat taivaalliset näkymät alas rinnettä.

Menu on mielenkiintoinen, vaikutteita maailmalta saanut ja lounaslistalta tilaamani super bowl-annos aivan jäätävän kokoinen. Lounaslistalle ehkä myös melko jäätävän hintainen, 21€, eikä juuri tätä edullisempaa vaihtoehtoa koko listalta löydykään. Annokseen kuuluva sokerisuolattu lohi ei iske makuhermooni aivan oikealla tavalla. Tulisin kuitenkin mieluusti tänne uudelleenkin mielenkiintoisen menun takia! Ruoasta pystyi kyllä maistamaan, että täällä osataan kokata. 🙂

Järkyttävän kokoinen super bowl annos

8. Ravintola Pyhän Uula

Etelärinteiden juurella, tuolihissin lähtöpisteessä sijaitseva Ravintola Pyhän Uula ihastutti meitä herkullisilla pitsoillaan. Haimme täältä kahdesti pitsat kotiin syötäväksi ja ne olivat törkeän hyviä. Istuin täällä hetken myös after skissä Villeä odotellen, mutta tuolloin olin nestelinjalla. Iltaisin tunnelma on varmasti enemmän ravintolamainen, mutta päivisin paikka täyttyy laskettelijoista. Pitsojen hinnat olivat 14-16€.

9. Hanki Baari

Pyhän pohjoisrinteiden alaosassa sijaitsee ihanan symppis Hanki Baari, jonka menu on myös super houkutteleva ja kaiken lisäksi vaihtuu joka päivä. Ajankohtainen tieto menusta löytyy ainakin tällä hetkellä parhaiten instagramista.

Käytiin täällä nopealla lounaalla ja syötiin wokit. Ville kanalla ja minä tofulla. Ruoka oli hyvää ja annos suuri, mutta aika nopeasti ruokaan jotenkin turtui ja se oli ehkä vähän tylsähkö. Oma annokseni jäi tästä syystä hieman kesken. Hinta oli muistaakseni n. 16€ ja sisälsi kahvin. Tämä pätee aika moneen paikkaan, mutta tännekin tulisin kyllä mielellään uudelleen kokeilemaan jotain muuta!

Vähän kävi yrittäjiä täällä sääliksi, kun Pyhän pohjoisrinteiden tuolihissi ei ollut toiminnassa koko kuukauden aikana… Normaali ankkurihissi täältä ylös huipulle on piiiiitkä ja ainakin minulle lumilaudan kanssa jo muutaman nousun jälkeen ihan liian raskas. Toki Hanki Baarille pääsee myös autolla!

Hanki Baarin värikkäät wokit

10. Ravintola Huttuhippu

Ravintola Huttuhipun kohdalla mulla taisi jostain syystä olla odotukset tavallista korkeammalla. Veikkaan sen johtuvan hyvin kirjoitetusta kotisivutekstistä. Ravintolan sisätilat oli kuitenkin hieman pettymys. Käytiin vilkaisemassa myös pubin puolta ja siellä oli kiva hämyisä tunnelma, mutta vähän turhan ärtsy viinan haju.

Jaoimme alkupalana yrttimarinoidut kukkakaalit (11€), joka oli annoksena oikein hyvä, mutta hintaan nähden super pieni. Pääruoaksi valitsin päivän kalan (29€) ja äiti söi hanhenrintaa (34€). Ehkä hinta-laatusuhde oli se, joka ei myöskään aivan kohdannut. Ruoat olivat Pyhän tarjonnassa kalleimmasta päästä.

Palvelu Huttuhipussa oli hyvää. Jos olisin ollut Pyhällä isommalla porukalla olisin ehdottomasti varannut täältä tunnelmallisen juustofondue-illallisen (54€/hlö) talvihuoneeseen, joka on siis ihana pieni kasvihuonekoppi ravintolan ulkopuolella.

Ravintola Huttuhipun pääruoka-annokset

11. Café Loimu

Café Loimu sijaitsee Luontokeskus Naavan tiloissa Pyhän ytimessä. Kuulin jo etukäteen, että täällä usein on ihmisiä myös tekemässä etätöitä. Itse en tätä iloa päässyt kuitenkaan kokeilemaan, osittain siitä syystä, että lounasbuffa oli meille pettymys.

Lounaan hinta on 16,90€ ja se sisältää muutaman vaihtoehdon. Kasvisvaihtoehto oli falafel-pyörykät, joka piti tilata erikseen kassalta, mutta se ei houkutellut. Söin buffetista haukimureketta, joka oli erittäin hyvää, mutta tulimme syömään lounasta jo ennen klo kahtatoista ja sain aivan viimeiset palat. Ville oli jo etukäteen innoissaan lihalasagnesta, kun ei sitä saa kotona enää juurikaan syödä, mutta se oli kuulemma aika ala-arvoista ja Ville ei kyllä ole mikään nirso tai edes turhan tarkka syömisistään. Valitettavasti ei sitten tällä reissulla ehditty antaa Loimun lounaalle uutta mahdollisuutta.

Mikä Pyhän ravintoloista on sun suosikki?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Lisää luettavaa:

A WordPress.com Website.