Reinebringen ja puuduttavat portaat – Road trip Pohjois-Norja

Reinebringen, Logootit huipulla

Rytenin vaelluksen ja suloisen Å-kylän jälkeen teimme vielä yhden vaelluksen Lofooteilla. Reinebringenin portaat ja ihmispaljous, eivät todellakaan olleet suosikkini tällä reissulla vaikka olivathan ne maisemat taas aivan mielettömät. Viikonloppu kului muilta osin pitkälti paluumatkaa taitettaessa.

Reinebringenin jylhä vuoristomaisema koko kauneudessaan

Day 7. Lauantai 16.7.2022. Heräilimme Moskenes-campingissa tällä kertaa oikeasti hieman varhain, mikä miellytti erityisesti viime yön kalastajia Villeä ja Jesseä. Olimme aloittelemassa vaellusta jo ennen kello yhtätoista, joka on meille poikkeuksellisen varhain.

Reinebringen, 448m – 1800 porrasta

Reinebringen-vaellus sijaitsee Reinen-kylän läheisyydessä, jonne saamme asuntoautomme parkkiin yhdelle maksulliselle parkkipaikalle. Parkki neljäksi tunniksi maksaa 200 kruunua. Ainakin yksi ilmainen pieni parkkipaikka sijaitsee myös hieman lähempänä vuorta tien vieressä, mutta se on aivan täynnä.

Lofotodden luonnonpuiston kävijäkeskus, johon parkkeerasimme Reinebringenin vaelluksen ajaksi.
Lofotodden luonnonpuiston kävijäkeskus, johon parkkeerasimme Reinebringenin vaelluksen ajaksi. Täällä myös galleria, turisti-info, kahvila ja vessat.

Parkkipaikalta kävelemme Reinebringenin lähtöpaikkaan reilun kilometrin verran tienviertä ja kävelytietä pitkin. Vaelluksen lähtöpaikka on etelästä tultaessa aivan yhden tunnelin suuaukon yläpuolella ja muistaakseni tässä kohtaa on myös joku kyltti autotien vieressä.

Reinebringenin alkureitin näkymiä kohti portaiden alkupaikkaaReinebringenin reitti on jo kauan ollut yksi Lofoottien suosituimmista, mutta jyrkkyytensä vuoksi se on ollut myös haastava ja jopa vaarallinen. Sen vuoksi huipulle johtavatkin vuonna 2021 avatut jykevät, kiviset portaat ja siitä on täten tullut vieläkin suositumpi helpomman saavutettavuutensa vuoksi.

Lähdössä kohti huippua

Älä silti harhaudu uskomaan, että vaellus olisi helppo. Portaiden askelmat ovat isoja ja hommassa tulee hieman viileämmälläkin kelillä ihan järkyttävä hiki! Monissa kohdissa portaisiin ei mahdu hirveän hyvin kaksi ihmistä rinnakkain, joten ohittaessa pitää aina olla tarkkana. Ja tietenkin, koko matka ollaan jyrkässä, lähes puuttomassa vuoren rinteessä. Kerrottakaan, että meidän tiimin urheilijat vetivät ylös asti pysähtymättä kertaakaan noin 20 minuutissa! Meidän tavan tallaajien hikoilu huipulle saakka, pelkkien portaiden osalta, kesti hieman alle tunnin.

Reinebringenin nousuaReinebringenin huippu on 448 metrin korkeudessa ja virallisten kirjoitusten mukaan sinne johtavien portaiden lukumäärä on 1600 porrasta. Jo ylös kavutessamme mietimme, että portaita on kyllä reippaasti enemmän ja alas laskeutuessa Jesse sitten laski kaikki portaat ja pääsi lukuun 1800. Aivan ylin huippu on portaaton.

Huipulta näkymä syvänsiniselle järvelle, Reinevatnet

Portaiden kapuaminen on tylsää ja puuduttavaa. Vaelluksilla on yleisesti parasta vaihtuvien maisemien seuraaminen ja tietenkin seuran kanssa keskustelu ja tässä et pysty oikein tekemään kumpaakaan. Jokaisen askelman kanssa pitää olla tarkkana ja puuskutuksen lomassa ei tee mieli keskustellakaan jonomuodostelmassa.

Rakkaalla hieman korkean paikan kammoa...

Kun kerrankin olemme ajoissa liikkeellä, ruuhka huipulla on melkoinen. Kaikenlaista tallaajaa farkuissa ja valkoisissa pellavahousuissa löytyy ylhäältä vaikka huippu on käytännössä pelkkää mutaa. Jos kohteesta haluaa oikeasti nauttia ja varsinkin jos on sesonkiaikaan liikkeellä, kannattaa tänne ehdottomasti tulla ihan aamuvarhain tai iltamyöhään.

Kun pääsimme Reinebringenin huipulle oli näkymä todella sumuinen, alhaalla olevat vuoret eivät erottuneetYlhäältä Reineberingeniltä upea näkymä avautuu Reinen kylään

 

Ylös päästessämme näkymä on pilvinen ja harmaa. Rupeamme taas tekemään lounasta, vaikka itselläni ei ehtinyt aamupalan jälkeen oikeastaan tulla edes nälkä. Onneksi jäämme huipulle taas hieman pidemmäksi aikaa, sillä maisema kirkastuu ja saamme onneksemme nauttia aivan upeasta näkymästä, ei niin miellyttävän kapuamisen palkinnoksi. Kokkaillessamme ja sään parantuessa vuoren huippu alkaa olla ihan täynnä ihmisiä ja portaissakin on paluumatkalla ruuhkaa.

Huipun ihmismäärää ja mutavelliäMöhkö-Staffi Reinebringenin portaissa

Jo ylöspäin mentäessä mietin, että taisi olla vähän tyhmä veto ottaa Möhkö mukaan tälle huiputukselle. Portaiden ylösnousu onnistuu koiralta ongelmitta, mutta jos se on itsestä puuduttavaa, niin kyllä varmasti Möhköstäkin. Pohdin, että jos alaspäin tullessa Möhkön täytyy ”pomppia” portaat alas ja joka kerta tulee tärähdys etujalkoihin ja olkiin, niin kuinkahan vanhat vaivat palaavat… Onneksi suurimman osan paluumatkasta Möhkö pystyy astella portaita normaalisti. Kovin pientä koiraa en ainakaan suosittele turhaan Reinebringenille tuomaan ja taas isompien kanssa portaat käyvät äkkiä ahtaaksi. Omasta mielestäni siis ei koiran (eikä ehkä ihmisenkään 😁) vaellus.

Parkkipaikalta Reinebringenin huipulle ja takaisin matkaa kertyi 4,8 kilometriä. Aikaa kului 2 tuntia 45 min + lounastauko. Maksimisyke oli 163 😅 Nousumetrejä Polarin-kellon mukaan 475 m.

Mielettömät maisemat avautuvat Reinen kylään huipultaRyhmäkuva Reineberingenin huipulla

Vaelluksen jälkeen aloitimme paluumatkan Kilpisjärven kautta kotiin. Pysähdyimme Svolvaerissä syömässä burgerit, pikapesulla järvessä ja lopulta löydettiin meille sopiva puskaparkki yöksi. Täältä löytyi vessat ja juuri muuta ei tarvittu. Paikalta lähtee myös joitain luontopolkuja.

Ajomatkaa kertyi n. 270 kilometriä ja aikaa siihen kului kuutisen tuntia.

Iltapesulla jonkun random pysähdyspaikan vieressä olevassa järvessä

Day 8. Sunnuntaina 17.7.2022. Sunnuntaipäivä oli kokonaisuudessaan matkustuspäivä. Jatkoimme Lofoottien alkupäästä Kilpisjärvelle 270 km pitkän pätkän, johon aikaa kului sellaiset 5,5 tuntia. Möhköllä alkoi olla jaksaminen autoelämään lopulta aika vähissä ja otettiin sitä välillä penkille, kun kuoppaisella tiellä tuli häkissä paniikki. Matkalla pysähdeltiin keittelemään vielä omia eväslounaita.

Möhkö Jessen kainalossa asuntoautossa

Kuva ajomatkalta. Kalastajakylä ja taustalla vuorta

Kilpisjärvellä majoituttiin Tundrea Campingissa, jossa yö asuntoautolle maksoi 37 euroa. Täällä yövyttiin myös Villen kanssa meidän ekalla pohjoisen road tripillä 2020. Oli ihana päästä reissun ainoaan saunaan! Illalla juhlittiin mutakakun ja skumpan merkeissä myös ihanan avioparimme Erikan ja Jessen 1-vuotishääpäivää ❤

Kesän 2022 road trip jatkui vielä upealla Saana-vaelluksella seuraavana päivänä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Yksi vastaus artikkeliin “Reinebringen ja puuduttavat portaat – Road trip Pohjois-Norja”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Hienot maisemat tuoltakin kyllä on. Mutta kieltämättä on totta, että reitin ruuhkaisuus ja ”jonossa kulkeminen” latistaa aina vähän intoa. Tuo olikin mielenkiintoista, että portaiden määrä ei täsmännyt ilmoitettuun. Samanlaisia kokemuksia itselläkin on, että joskus tuntuu, että niitä olisi enemmän, joskus vähemmän, mutta laskemaan en ole alkanut.

    Tykkää

Lisää luettavaa:

A WordPress.com Website.