Viiden vaatteen vuosi 2023 – Miten meni?

Viiden vaatteen vuoden kunniaksi kirpputorimekko

Joko olet kuullut viiden vaatteen vuodesta? Tai jopa lähtenyt mukaan? Maailman kantokyvyn rajoista inspiraationsa saanut haaste kannustaa vähentämään epäekologista ylikulutusta ja meitä kaikkia miettimään halun ja tarpeen eroja. Haasteen hyötynä ei tietenkään ole vain kestävämpi ja minimalistisempi elämäntapa, vaan myös rahallinen säästö!

Hot or cool – instituutin raportista alkunsa saanut viiden vaatteen vuosi -somehaaste lähti jo alkuvuodesta leviämään ainakin omassa kuplassani ja kirjoittihan siitä jopa HS (juttu tilaajille) ja Yle. Haasteen alulle panijoina toimivat Planetaarisen vaatekaapin Aku ja Julia Thurén.

Kellekään ei varmasti tule uutena tietona, että maailmassa on aivan liikaa vaatteita. Alati uusiutuva pikamuoti ruokkii kestämätöntä ylikulutusta. Tekstiiliteollisuus tuottaa vuosittain saman verran päästöjä kuin maailman lentoliikenne ja laivaliikenne yhteensä (HS, juttu tilaajille).

Haasteen ideana on siis hankkia vuoden aikana ainoastaan viisi uutta vaatetta tai kenkäparia. Määrään ei lasketa alusvaatteita eikä sukkia. Määrää ei myöskään kuluta käytettynä ostetut vaatteet, eli kirpparihankinnat ovat sallittuja. Kun vuodessa harkitsee viiden vaatteen ostoa huolella, on niihin mahdollisuus jatkuvien hutiostosten sijaan panostaa myös laadullisesti ja vastuullisuutta miettien. Voisiko nämä viisi vaatetta olla esimerkiksi kotimaisilta valmistajilta?

En ole enää muutamaan vuoteen ostanut juurikaan uusia vaatteita vaan shoppaillut lähinnä kirpputoreilla. Verkkokaupoista ostamisen olen lopettanut jo kauan sitten. Päätinkin heti lähteä haasteeseen mukaan ja miettiä kuinkahan paljon uusia vaatteita sitä tulee hankittua, kun asiaan kiinnittää vieläkin enemmän huomiota.

Syömässä kirpparipaita päällä

Miten Meni?

Toukokuun alkuun mennessä olin ostanut vain yhden vaatteen. Kyseessä on toppashortsit, lähinnä hiihtämistä varten. Totuuden nimissä pitää myöntää, että eihän tällaisilla hyvinkin rajattuun käyttötarkoitukseen ostetuilla vaatteilla kaikkein eniten niitä käyttökertoja tule.

Mietin shortsien ostamista useamman vuoden. Tarvitsenko niitä todella ja tuleeko niitä sitten käytettyä? Hiihtäessä minulla on usein todella kylmä reisiin ja takamukseen. Kylmä siinä määrin, että joidenkin hiihtolenkkien jälkeen jalat huutavat tunnottoman punaisina eikä niitä saa lämpimäksi edes suihkussa.

Katselin shortseja ja myös toppahameita silloin tällöin Torista. Se onkin hyvä tapa aloittaa, kun jokin tarve ilmenee. Käytettynä myydään niin paljon aivan uudenveroista tavaraa. Samalla tulee mietittyä, mikä olisi oikeasti siihen omaan tarpeeseen kaikkein käytännöllisin vaihtoehto. Juttelin myös somessa muutaman tutun shortsit hankkineen tyypin kanssa ja kyselin kokemuksia. Aloin ajatella, että shortsit olisivat käytännöllisempi valinta kuin hame. Itselleni sopivaa mallia ei useista tsekkauksista huolimatta kuitenkaan osunut kohdalle ja lopulta tein ostopäätöksen tammikuussa Pyhällä.

Kevään käyttökerrat jäivät shortseilla melko vähäisiksi, mutta vuoden lopulla ja vuoden 2024 alussa shortsit ovat päässeet melkeinpä jokaiselle hiihtoreissulle eikä hiihtämästä tarvi palata perse punaisena porottaen!

Vaate 1/5 toppashortsit

Toinen vaate oli yrityksemme kautta saatu brändipaita. Lasken tämän mukaan saldooni, sillä olisin voinut tästä myös kieltäytyä ja tämä oli uusi vaate, joka päätyi minulle, vaikka en siitä maksanutkaan. Paidan värin ja mallin sai valita, mikä oli kiva varmistus siitä, että kaikki saisivat mieluisan ja käyttöön päätyvän vaatteen. Olin myös kaivannut vaatekaappiin kollaripaitaa, josta tämä menee ihan kivasti. Vaikka täytyy myöntää, että ihan kaikkiin paikkoihin en minäkään viitsi mennä oman firman paita päällä. 😅

Vuoden kolmas ostokseni oli kummipojalle ostetut urheilushortsit synttärilahjaksi. Päätin laskea nekin tähän, sillä outoahan se olisi, että itse olisin mukana viiden vaatteen vuodessa, mutta ostelisin muille lahjaksi vaatteita yllin kyllin. Toivottavasti ovat olleet kovalla käytöllä!

Neljäs ostokseni olivat juoksukengät, jotka tiesin jo hyvissä vaiheessa vuotta tarvitsevani. Vanhoilla oltiin menty jo useampi vuosi ja ne olivat revenneet. Myös pahentuneet penikkavaivat puolsivat kenkien ostoa. Kengät haluan ostaa aina uutena, jotta voin olla varma, että niiden pehmusteet ovat hyvät ja että ne ovat muutenkin maan jalkaan sopivat. Sen sijaan edellistalven päätteeksi roskiin lentäneet talvikengät (äitiltä saadut) eivät ole vielä saaneet seuraajaa, vaikka loppuvuodesta kävinkin melkein kymmenessä kaupassa niitä katsomassa. Sen sijaan mukaan tarttui viides ostokseni: ohkaiset hiihtohanskat. Niitä haaveilemiani bikinejäkään ei sitten tarvittu, vaan hyvin pärjättiin vielä vanhoilla.

Jälkikäteen tarkasteltuna on mukava huomata, että viidestä ostoksesta neljä ovat liittyneet urheiluun! Jos johonkin vaatteita pitää ostaa, niin olkoon se oman (ja kummipojan ❤) hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseen!

Vain viiden uuden vaatteen ostaminen ei ollut omalle kohdalleni erityisen haastavaa, mutta ennen vuodenvaihdetta olisin kyllä jo tarvinnut niitä uusia talvikenkiä, joita en sitten voinut ostaa koska saldo oli täynnä. Nyt täytyy miettiä tarvitaanko niitä vielä tänä talvena vai jatkanko upeiden ja lämpimien Kuoma-kenkien rokkaamista. 😎

Second hand ja kirpputorit

Viiden vaatteen vuosi -haasteen aikana kirpputoriostokset ovat sallittuja, mutta eivät toki täysin ongelmattomia. Vaikka käytetyn vaatteen hankinnassa luonnonvaroja ei ole enää tarvinnut kuluttaa, on kierrätykseen päätyvien vaatteiden määrä itsessään jo järkyttävää. Eihän tällaisia palveluita ja myymälöitä edes tarvittaisi jos ihmiset ostaisivat vain tarpeeseen, huoltaisivat ja korjaisivat vaatteitaan eivätkä ostaisi jatkuvasti vaihtuvien trendien perässä. Usein kirppareilta ja erilaisista nettipalveluista löytyykin vaatteita, joissa on vielä hintalaput kiinni. Pahimmassa tapauksessa nämä päätyvät käyttämättöminä suoraan roskiin. What a waste.

Itseäni ei haittaa puhua kirpputoreista kirpputoreina, mutta tiedän, että monien mielestä on tyylikkäämpää puhua vintage tai second hand hankinnoista. Onkin hienoa, että myös laajempaa yleisöä puhuttelevat erilaiset kuratoidut käytettyjen vaatteiden myymälät ovat yleistyneet Suomessa. Nythän second hand liikkeitä alkaa näkyä jopa kauppakeskuksissa!

Päällä kirpparipaita ja kengät
Neule ja kengät 2023 kirpparilöytöjä

Minulla oli useamman vuoden ajanjakso, jolloin en ollut ollenkaan kiinnostunut vaatteista enkä ostanut juuri mitään. Välillä sain joitain vaatteita esim. siskoltani tai äidiltäni. Viime keväänä huomasin, että vaatekaappini kaikki vaatteet alkoivat olla kuluneita ja nuhjuisia ja olin laittanut kiertoon useampia pieneksi jääneitä ja kiristäviä vaatteita.

Päätin sallia itselleni muutaman uuden vaatteen hankinnan, mutta tietenkin kirpputoreilta. Ostin yhteensä kolme uutta neulatta/pitkähihaista, mustat maiharit, ihanan pellavaisen kauluspaidan ja jopa kahdet housutkin. Käytettyinä tehdyistä löydöistä saa ainakin tripla-annoksen hyvää mieltä uuden vaatteen oston verrattuna. Ensinnäkin sopivan vaatteen löytö on hieman haastavampaa ja siten palkitsevampaa, mutta hyvää mieltä tuottaa myös ajatus siitä, että lompakon säästämisen lisäksi olet säästänyt myös ympäristöä. ❤

Tällainen törsäily saattaa jollekin kuulostaa hälyyttävältä, vaikka se kohdistuikin käytettyihin vaatteisiin. Vaatteet ovat kuitenkin tulleet ahkeraan käyttöön, enkä enää kirppiksilläkään osta vaatteita vain siksi, että ne ovat halpoja ja käytettyjä. Todellakin joskus aiemmin myönnän toimineeni näin.

Mitä tuli opittua?

Vuoden aikana huomasin, että oikeasti tarpeellisten vaatehankintojen lista alkaa olla aika pitkä. Pidän puhelimessa listaa vaatteista, joita tarvitsen. Mitään vaatetta ei osteta hetken mielijohteesta, vaan se saattaa olla listalla pitkäänkin ja toisinaan huomaan, että tarve on poistunut tai muuttunut niin, että kyseisen asian voi poistaa listalta.

Koska kirpputorien jatkuva kiertely mahdollistaa harkitsemattomat ostokset ja välillä niistä jonkun tietyn asian löytäminen on hieman vaikeaa, päätin kokeilla jotain netin second hand palveluista. Kotimaisesta Emmystä minulla oli myyjänä huonoja kokemuksia, joten päädyin Sellpyyn. Tilasin listalla pitkään roikkuneita vaatteita kuten nahkatakin, bleiserin, tennarit, hiihtohanskat yms. Kymmenestä vaatteesta jatkoon pääsi nahkatakki ja villakangastakki. Uskon näiden ajattomien vaatteiden palvelevan vuosikausia eteenpäin!

Sellpyllä on 30 päivän palautusoikeus, jota hyödynsin muiden tavaroiden osalta. Harmikseni esim. hiihtohanskat ja tennarit olivat merkinnöistä huolimatta aivan eri kokoa, joten ne menivät heti palautukseen. Muiden vaatteiden kohdalla match ei vain ollut tarpeeksi täydellinen, että olisin niitä halunnut pitää.

Jos kirpputoreilla kiertely ei siis kiinnosta, mutta käytettyjä vaatteita voisi kokeilla niin iso suositus Sellpylle! Hyviä sovelluspohjaisia vaihtoehtoja tori.fi rinnalle on myös Zadaa ja Tise.

Syyskuisissa häissä lainamekossa ja kirppisbleiserissä.

Toinen vuoden aikana enemmän ja enemmän tekemäni juttu oli – vaatteiden korjaus! Korjasin muun muassa talvitakin taskun, kevytuntsikan revenneen olkapään, salihousut (!), retkeilyhousujen haaran ja ihan tavallisen mustan puuvillapaidan. Korjaukseni eivät välttämättä olleet täysin salonkikelpoisia, mutta ajoivat asiansa täydellisesti ja toivat kivoille vaatteille lisää käyttöikää. Tätä aion todellakin jatkaa!

Vaatteiden käyttöiän pidentämiseen liittyy myös vuoden aikana hankkimani nukanpoistaja. Olin täysin vakuuttunut sen tehosta villaneuleitteni pelastajana. Kaapin perällä olleet nukkaantuneet neuleet saivat uuden freesin lookin ja pääsivät takaisin käyttöön! Se on ollut aiemmin kamalinta, kun joku ihan suosikkineule on nukkaantunut ja pikkuhiljaa jäänyt käyttämättä, kun ei ole ollut tarpeeksi siisti. Nyt sen sai pelastaa takaisin loistoonsa. Iso suositus nukanpoistajalle ja muillekin vaatteiden huoltovälineille!

Lähdetkö säkin tänä vuonna mukaan #viidenvaatteenvuosi -haasteeseen? 🙌

Jätä kommentti

Lisää luettavaa:

A WordPress.com Website.